Είναι μάλλον το πιο δημοφιλές βολβώδες φυτό και σίγουρα η αιτία είναι το λουλούδι της τουλίπας το όποιο διαρκεί μόλις 2 εβδομάδες. Στην αγορά βρίσκουμε διάφορες ποικιλίες τουλίπας, χωρισμένες σε κατηγορίες αναλογα με την μορφή του άνθους. Όμως από όλες αυτές εμάς πρέπει να μας ενδιαφέρει , πρωταρχικά η πρωιμότητα της άνθισης, χαρακτηριστικό και αυτό της ποικιλίας. Για το ελληνικό κλίμα προτιμούμε πρώιμες ποικιλίες.
Οι βολβοί φυτεύονται το φθινόπωρο σε βάθος τριπλάσιο του ύψους των, βλαστάνουν μέσα στο χειμώνα και ανθίζουν την άνοιξη. Όσο πιο έντονη είναι η ηλιοφάνεια την εποχή της άνθισης, τόσο λιγότερες μέρες κρατεί το λουλούδι. Γι αυτό επιλεγούμε πρώιμες ποικιλίες και θέσεις φύτευσης προφυλαγμένες από το άμεσο ηλιακό φως αλλά όχι εντελώς σκιερές.
Διαστάσεις: Υ: 0,15-0,75 μ., Δ:0,15 μ.
Φύλλωμα: εποχιακό.
Άνθη: Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο αναλογα με την πρωιμότητα της ποικιλίας, λευκά ή σε αποχρώσεις του κόκκινου, κίτρινου, πορτοκαλί ή ροζ, μονόχρωμα ή δίχρωμα, με απλή ή με διπλή σειρά πέταλων που έχουν λεία ή κυματιστά χείλη. Τα άνθη διατηρούνται περίπου 2 εβδομάδες.
Αντοχή: αντέχει στο κρύο, δεν έχει πρόβλημα με την ζεστή, όμως ο δυνατός ήλιος μειώνει την διάρκεια της ανθοφορίας. Σχετικά καλή αντοχή στην ξηρασία, ακατάλληλο για παραθαλάσσιες θέσεις. Ευδοκιμεί και σε γλάστρα.
Έδαφος: γόνιμο, αφράτο με πολύ καλή αποστράγγιση, άρα μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγη ελαφρόπετρα στο χώμα του κήπου.
Θέση:ημισκιερή ή ηλιόλουστη αλλά προστατευμένη από τον δυνατό μεσημεριανό ήλιο.
Πότισμα: όπως συνήθως ποτίζουμε, όποτε στεγνώνει το χώμα, όμως εφόσον η τουλίπα ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής της σε περίοδο που έχουμε βροχές, δεν θα χρειαστεί να ποτίσουμε πολλές φορές.
Θρέψη: το φθινόπωρο, με τη φύτευση εμπλουτίζουμε το χώμα με κάποιο λίπασμα για βολβώδη φυτά ( όπως τα 6-3-18, 12-10-18) δηλ. πλήρες αλλά πλούσιο σε κάλιο.
Φροντίδες: δυστυχώς οι βολβοί των ποικιλιών που κυριαρχούν στην αγορά σπάνια ανθίζουν για δεύτερη χρονιά. Όμως δεν είναι και απίθανο να βρούμε βολβούς από βοτανικά ειδη όπως Tulipa saxatilis, που ανθίζουν και ξανανθίζουν και αναπτύσσονται. Με αυτά τα ειδη τουλίπας, όταν ολοκληρωθεί η άνθιση, κόβουμε το ανθοφόρο στέλεχος και συνεχίζουμε να ποτίζουμε το φυτο μέχρι να ξεραθούν τα φύλλα. Τότε, βγάζουμε από το χώμα τους βολβούς, τους διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, και τους ξαναφυτεύουμε το φθινόπωρο.
Αντιξοότητες: ο μεγάλος κίνδυνος με την τουλίπα είναι να την σαπίσουμε από το πολύ νερό.
Και μια πληροφορία : αν νομίζετε ότι η χώρα της τουλίπας είναι η Ολλανδία κάνετε μεγάλο λάθος!!! Η γείτονος χώρα η Τουρκία είναι. Έτυχε μάλιστα να την επισκεφτώ Απρίλιο, εν όψει Πάσχα, και παντού υπήρχαν ανθισμένες τουλίπες, θέαμα εντυπωσιακό.
1 σχόλια:
Πολύ ενδιαφέρον!
Δημοσίευση σχολίου