Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

100. Χρυσάνθεμο–Chrysanthemum

 

Πολυετές, ποώδες φυτο, σχετικά “εύκολο” στην καλλιέργεια του. Η επιλογή της θέσης που θα το φυτέψουμε έχει σημασία, επειδή θέλουμε και να είναι ηλιόλουστη αλλά και είναι κάπως προστατευμένη από τις φθινοπωρινές βροχές που συμπίπτουν με την ανθοφορία του. Οι σταγόνες της βροχής χαλάνε τα λουλούδια και κάνουν το φυτο να “ανοίγει” καθώς οι βλαστοί γέρνουν προς τα κάτω.

Διαστάσεις: Υ:0,30 –1,5 μ., Δ: 0,60 – 1μ. αναλογα με την ποικιλία

Φύλλωμα:Φυλλοβόλο

Άνθη: Λευκά και σε διαφορές αποχρώσεις του κόκκινου, κίτρινου, πορτοκαλί, ροζ,λιλά, από τις αρχές του Οκτώβριου μέχρι και το Δεκέμβριο

Αντοχή: Το φυτό έχει καλή αντοχή στο κρύο αλλά και στη ζέστη αλλά υποφέρει από τους άνεμους. Ακατάλληλο για παραθαλάσσιους κήπους. ευδοκιμεί και στην γλάστρα και έχει μικρή αντοχή στην ξηρασία.

Έδαφος: Η άριστη αποστράγγιση είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του εδάφους για το χρυσάνθεμο. Σε γλάστρα χρησιμοποιούμε χώμα “εξωτερικού χώρου” εμπλουτισμένο με λίγη ελαφρόπετρα.

Θέση: Ηλιόλουστη ή ημι-σκιερή αλλά προστατευμένη από τον άνεμο και τις φθινοπωρινές βροχές.

Πότισμα: Όταν στεγνώνει το χώμα. Πιο συχνά το καλοκαίρι αραιότερα το χειμώνα και αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα.

Θρέψη: Πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα όλο το καλοκαίρι, μέχρι να αρχίσει η άνθιση ανά 3-4 σε ελαφριές δόσεις. Η υπερβολική λίπανση προκαλεί τη δημιουργία βλαστών λεπτών και μακριών που δεν μπορούν να κρατήσουν το βάρος των λουλουδιών και γέρνουν.

Φροντίδες: Αφαιρούμε τα “τελειωμένα” άνθη για να παρατείνουμε την ανθοφορία. Κλαδεύουμε αμέσως μετά την άνθηση, κόβοντας τα κλαδιά 10-15 εκ. πάνω από το έδαφος. Στη συνέχεια καλύπτουμε με καλά χωνεμένη κοπριά ή κομπόστ το έδαφος γύρω από το φυτο. Την άνοιξη κορφολογούμε τους νεαρούς βλαστούς με σκοπό να γίνει το φυτο πιο πυκνό με πλουσιότερη ανθοφορία.

Αντιξοότητες: Οι μελίγκρες μπορεί να σας προβληματίσουν τη άνοιξη.

ChrysanthemumsDirect

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου