Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

96. Φρέζια

 

Είναι ένα μικρό βολβώδες φυτο με αρωματικά άνθη. Η εποχή φύτευσης των διαφέρει αναλογα με το κλίμα της περιοχής. Στα νότια μπορούμε να τους φυτέψουμε φθινόπωρο και άνοιξη για να ανθίσουν την άνοιξη και το καλοκαίρι, αντίστοιχα. Στα βόρεια και τα ορεινά της νότιας χώρας τους φυτεύουμε την άνοιξη για να δώσουν λουλούδια το καλοκαίρι. Μετά την άνθιση θα δούμε τα φύλλα σταδιακά να ξεραίνονται, αυτό δεν σημαίνει πως όλα τέλειωσαν, το αντίθετο!! Την επομένη άνοιξη ή το φθινόπωρο, αναλογα με το κλίμα, θα δώσουν νέα βλάστηση και νέα άνθη. Να σημειωθεί ότι οι βολβοί φυτεύονται σε βάθος 6-9 εκ. με την μύτη προς τα πάνω.

Διαστάσεις: Υ: 0,30 –0,45 μ. Δ:0,25 – 0,30 μ.

Φύλλωμα: εποχικό

Άνθη: λευκά, μοβ, ροζ, λιλά, κίτρινα, φούξια μονόχρωμα ή δίχρωμα και αρωματικά την άνοιξη ή το καλοκαίρι αναλογα με το ποτέ φυτεύουμε τον βολβό.

Αντοχή: μέτρια αντοχή στην παγωνιά, υποφέρει από τους δυνατούς άνεμους. Κατάλληλο για γλάστρα.

Έδαφος: προτιμά χώμα με άριστη στράγγιση μέτριας γονιμότητας, στη γλάστρα βάζουμε χώμα “εξωτερικού χώρου”.

Θέση: ηλιόλουστη ή ημι-σκιερή, υπήνεμη.

Πότισμα: τακτικό, αφήνοντας το χώμα να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα.

Θρέψη: δίνουμε λίπασμα ειδικό για βολβώδη φυτά με την φύτευση ή κάθε άνοιξη.

Φροντίδες: όταν τα λουλούδια “τελειώσουν” κόβουμε με το κλαδευτήρι τα στελέχη τους και συνεχίζουμε να ποτίζουμε κανονικά, μέχρι να ξεραθούν τα φύλλα. Τα ποτίσματα θα ξαναρχίσουν μόνον όταν δούμε να βγαίνουν και πάλι μέσα από το χώμα οι νέοι βλαστοί των βολβών μας.

Αντιξοότητες: μόνο από το υπερβολικό πότισμα κινδυνεύει πραγματικά.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου