Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

86. Τούγια δυτική–Thuja occidentalis

Η δυτική τούγια είναι ένα είδος κωνοφόρου με πολλές ποικιλίες κατάλληλες για όλα τα γούστα και όλους τους κήπους ή βεράντες, από “νάνους” του 1 μ. ύψους μέχρι γίγαντες των 8 μ. Όλες χαρακτηρίζονται από μεγάλη αντοχή στο κρύο, αλλά όμως δυσκολεύονται κάπως από την ζέστη και την ξηρασία που επικρατούν σε μεγάλο μέρος της νότιας Ελλάδας. Είναι δηλ. φυτά καταλληλότερα για τα βόρεια και τα ορεινά. Μην αμελήσετε  σε καμία περίπτωση το πότισμα τους.

Δυο πολύ διαδεδομένες ποικιλίες της είναι : η “Danica”  με μικρή και σφαιρική εκ φύσεως, με φύλλωμα σγουρό (Υ και Δ : 1μ.) και η “Smaragd”με κωνικό σχήμα, χωρίς να χρειαστεί κλάδεμα και φυλλωσιά σκούρα πράσινη και μαλακή. Κλαδεύεται για να αποκτήσει διάφορα σχήματα όπως σφαιρικό, σπειροειδές κ.α. (Υ: 5-6 μ., Δ : 1-2 μ.)

Διαστάσεις : Υ και Δ αναλογα με την ποικιλία

Φύλλωμα: αειθαλές

Άνθη – Καρποί : ασήμαντα

Αντοχή: μεγάλη στο κρύο, έχει πρόβλημα με την ζέστη και τους άνεμους. Καμία αντοχή στην ξηρασία. Δεν αντέχει στην αλμυρά της θάλασσας, ενώ οι μικρόσωμες ποικιλίες είναι κατάλληλες και για γλάστρες.

Έδαφος: αφράτο με άριστη στράγγιση ενώ για γλάστρα αναμειγνύουμε χώμα “εξωτερικού χώρου” με κοινό χώμα κήπου σε αναλόγια 50:50 και λίγη ελαφρόπετρα.

Θέση : ηλιόλουστη ή ημισκιερή

Πότισμα: όποτε στεγνώνει το χώμα, οπωσδήποτε συχνότερα το καλοκαίρι, είναι φυτά που αγαπούν το υγρό χώμα.

Θρέψη: άνοιξη και φθινόπωρο χορηγούμε πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα.

Φροντίδες: δεν χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνο στην περίπτωση που έχουμε κάποιο φυτο σχηματοποιημένο.

Αντιξοότητες; κοκκοειδή έντομα.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου