Είναι πολύ αγαπητή αλλά είναι και “δύσκολη”, με την έννοια ότι χρειάζεται αρκετές φροντίδες. Η ανταμοιβή όμως είναι σημαντική. Ας πούμε πως η καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους όλοι οι κηπουροί.
Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν αναρριχώμενες τριανταφυλλιές, θαμνώδεις, κρεμοκλαδείς και μίνι. Αυτή είναι μια πολύ “χοντρική” μέθοδος ταξινόμησης, ικανοποιητική όμως για τον ερασιτέχνη κηπουρό. Όποιος θέλει να εμβαθύνει στον κόσμο της τριανταφυλλιάς μπορεί να βρει παρά πολλές πληροφορίες και γνώσεις μέσα σε ειδικά βιβλία.
Η καλύτερη στιγμή, από οικονομική απόψεως στιγμη, για να αποκτήσουμε μια τριανταφυλλιά είναι το χειμώνα, που θα αγοράσουμε ένα γυμνόρριζο φυτό της αρεσκείας μας και γνωστής ποικιλίας. Πάντως ριζωμένες τριανταφυλλιές βρίσκουμε όλο το χρόνο στα κέντρα κήπου.
Διαστάσεις : αναλογα με το είδος από 20 εκ οι μίνι μέχρι 5 μ. οι αναρριχώμενες.
Φύλλωμα: φυλλοβόλο.
Άνθη: τεράστια ποικιλία χρωμάτων, εμφανίζονται την άνοιξη, όμως αναλογα με το είδος μπορούμε να έχουμε επαναλαμβανόμενα κύματα ανθοφορίας.
Αντοχή: καλή αντοχή στο κρύο, μικρή στην ξηρασία, υποφέρει από τη ζεστή. Σε γλάστρες ευδοκιμούν οι μίνι τριανταφυλλιές και όποιες ποικιλίες θαμνωδών είναι μικρές. Ακατάλληλες για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.
Έδαφος: προτιμά έδαφος με άριστη στράγγιση, πολύ γόνιμο, βαθύ, χωρίς πέτρες. Στη γλάστρα αναμειγνύουμε χώμα “εξωτερικού χώρου” με κοινό χώμα κήπου και λίγη ελαφρόπετρα.
Θέση: ηλιόλουστη
Πότισμα: τακτικό, δεν θέλουμε να διψάσει η τριανταφυλλιά μας. Αποφεύγουμε το κατάβρεγμα των φύλλων.
Θρέψη: άνοιξη και φθινόπωρο χορηγούμε πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα. Στις αρχές του χειμώνα σκορπίζουμε καλά χωνεμένη κοπριά γύρω από τις τριανταφυλλιές μας.
Φροντίδες: το κλάδεμα και η αφαίρεση παραφυάδων είναι δυο από τις σημαντικότερες φροντίδες μας. Επαναλαμβανόμενα θειαφίσματα την άνοιξη θα μας γλυτώσουν από πολλά προβλήματα.
Αντιξοότητες: προσβάλλεται από μελίγκρες, τετράνυχο, τίγρη, κοκοειδή, φυλλοφάγες καμπιες, ωΐδιο, σκωρίαση, μαύρη κηλίδωση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου