Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

90. Τσίκας ή Κύκας

Ένα αειθαλές κυκαδικό – και όχι φοινικοειδές – φυτο. Τι σημασία έχει αυτή η πληροφορία για έναν ερασιτέχνη κηπουρό; Το λιγότερο μπορεί να του χαρίσει τη νίκη στο  Trivial Pursult….. Κατά τα αλλά είναι ένα δίοικο φυτό, δηλ. υπάρχει αρσενικό και θηλυκό. Η αρσενική ταξιανθία μοιάζει με κουκουνάρι γυρισμένο ανάποδα και έχει μία ελαφρά μυρωδιά ανανά, η θηλυκή έχει σχήμα ροζέτας αποτελούμενης από καφέ φυλλαράκια. Ευδοκιμεί και σε γλάστρα, όμως δε του αρέσουν οι μετακινήσεις άρα προσέχουμε πολύ κατά την φύτευση ή τη μεταφύτευση να μην σπάσει η μπάλα του χώματος.

Διαστάσεις: Υ , Δ : 1,5 μ

Άνθη: τα λουλούδια του, χωρίς να είναι φανταχτερά όπως άλλων φυτών, είναι εντυπωσιακά λογω της ιδιομορφίας τους. Οι σπόροι που παράγονται είναι κόκκινοι και δηλητηριώδεις …..δεν τρώγονται!!!

Αντοχή: πολύ καλή αντοχή στο κρύο αλλά όχι στην παρατεταμένη παγωνιά, δεν έχει πρόβλημα από τη ζέστη ενώ έχει μέτρια αντοχή στην ξηρασία. Κανένα πρόβλημα με τους άνεμους ενώ αντέχει και στην αλμύρα της θάλασσας.

Έδαφος: το ιδανικό μείγμα είναι το αποτελούμενο από χώμα “εξωτερικού χώρου”, κοινό χώμα κήπου και λίγο καστανόχωμα σε αναλογίες 40-40-20, αντιστοίχως. Η καλή αποστράγγιση είναι ευπρόσδεκτο χαρακτηριστικό.

Θέση: ηλιόλουστη ή ημισκιερή, έκθεση οποιαδήποτε.

Πότισμα: ποτίζουμε, όποτε στεγνώνει το χώμα το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο μειώνουμε τα ποτίσματα και το χειμώνα ποτίζουμε μόνον σε μεγάλα διαστήματα ανομβρίας. Την άνοιξη σταδιακά αυξάνουμε  τη συχνότητα  των ποτισμάτων.

Θρέψη: μια φορά τον χρόνο, κάθε άνοιξη χορηγούμε πλήρες και ισορροπημένο οργανικής προέλευσης λίπασμα.

Φροντίδες: το μόνο κλάδεμα που χρειάζεται είναι η αφαίρεση των παλαιών ξεραμένων φύλλων του. Η εργασία αυτή γίνεται την άνοιξη, αφού περάσει ο κίνδυνος των παγετών και αφού αναπτυχτεί η νέα βλάστηση.

Αντιξοότητες: κηλιδώσεις φύλλων που προκαλούνται από μύκητες είναι ένα συνηθέστερο πρόβλημα.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου