Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Κάλλα : η δημοφιλής

 

220px-Zantedeschia_aethiopica_-1

Είναι ένα φυτο που δύσκολα θα επικρατήσει με την λατινική του ονομασία (ZANTEDESCHIA  AETHIOPICA), την οποία κληρονόμησε από ένα Ιταλό βοτανολόγο, τον Giovanni Zantedeschi, που έζησε τον 18ο αιώνα.

Πρόκειται για ένα νοτιοαφρικανικό φυτό που εύκολα καλλιεργείται στη χωρά μας, επειδή οι κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας είναι παρόμοιες με την αφρικανική χώρα. Δεν είναι βολβώδες, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά ριζωματώδες φυτο.

Zantedeschia_aethiopica

Από το σαρκώδες ρίζωμα παράγονται μεγάλα, μαλακά καταπράσινα φύλλα, σε σχήμα βέλους και όταν η θερμοκρασία δεν πέφτει πολύ χαμηλά, παραμένουν στο φυτό σχεδόν όλο το χρόνο.

Η κάλλα θεωρείται παγκόσμια δημοφιλής για δυο λογούς: για τα άνθη της και για τα μεγάλα φύλλα της που φτάνουν τα 20 εκ. μήκος και τα 10 εκ. πλάτος. Τα άνθη είναι κίτρινα και περιβάλλονται από μεγάλη λευκή ( υπάρχουν και αλλά χρώματα που στην χώρα μας δεν νομίζω να τα βρείτε) σπάθη, που όλοι νομίζουν πως είναι το λουλούδι. Τα λουλούδια εμφανίζονται τον χειμώνα ή την άνοιξη πάνω σε ένα μακρύ στέλεχος, ενώ το φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος το ένα μετρό.

Η κάλλα μεγαλώνει συνήθως σε άγρια κατάσταση, μέσα σε βαλτούς, γι αυτό όποιος θέλει να τη φιλοξενήσει στον κήπο του ή στο μπαλκόνι του, πρέπει να έχει υπόψη του πως το φυτό αγαπά πολύ την υγρασία στις ρίζες του. Ειδικά όταν καλλιεργείται σε γλάστρα, πρέπει να χρησιμοποιούνται δοχεία χωρίς την τρύπα αποστράγγισης στο κάτω μέρος, για να έχει την απαραίτητη υγρασία. Στην αρχή χρειάζεται λίγο νερό και σταδιακή αύξηση της ποσότητας του νερού, ενώ την περίοδο της πλήρους ανάπτυξης της πρέπει να ποτίζεται γενναιόδωρα. Το καλοκαίρι όμως, είναι προτιμότερο να μην ποτίζετε το φυτό τόσο πολύ για να βρίσκει το χρόνο να ξεκουραστεί. Αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη, αλλά μπορεί να αναπτυχτεί με επιτυχία και σε ημισκιερές θέσεις, ενώ δεν αντέχει το υπερβολικό κρύο, επειδή δεν το επιτρέπει η αφρικανική καταγωγή της.

Προτιμά το καλό χώμα του κήπου, φτάνει να είναι συνεχώς υγρά και χρειάζεται λίπασμα με οργανικά στοιχειά κάθε χρόνο για να δώσει τον καλύτερο της εαυτό.

306Μπορεί να καλλιεργηθεί και σαν φυτο εσωτερικού χώρου. Τον Οκτώβριο μπορείτε να φυτέψετε ρίζωμα σε μια γλάστρα και να το μεταφέρετε μέσα στο σπίτι. Την τοποθετείται σε ένα φωτεινό σημείο, επειδή χρειάζεται το άμεσο ηλιακό φως, για αρκετές ώρες της ημέρας. Πρέπει να φροντίσετε η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 15 C αυτή την περίοδο και για 3 μήνες. Αν είναι υψηλότερη το φυτό θα ζήσει, αλλά η ανθοφορία του θα μειωθεί.

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με ριζώματα που φυτεύονται το φθινόπωρο, συνήθως με επιτυχία. Το φυτό θα ανθοφορήσει μετά από 2 χρόνια, γι αυτό είναι προτιμότερο να αγοράσετε ένα ώριμο φυτο από κάποιο φυτώριο.

mia_kalaΑν το φυτό προσαρμοστεί στις συνθήκες του κήπου σας, κάθε χρόνο θα έχετε πολλά εντυπωσιακά λουλούδια ιδανικά για διακοσμήσεις σε βάζα. Τέλος πρέπει να προσέχετε την επαφή σας με το φυτό γιατί είναι δηλητηριώδες. Μην κόβετε τα άνθη και τα φύλλα με γυμνό χέρι, επειδή είναι πιθανό να ερεθιστεί το δέρμα σας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

για τις γατες ειναι δηλητηριωδες?

Καραβιώτου Στέλα είπε...

Οι γατες τρωνε μονο καποια χορτα, όταν είναι αρρωστες

Δημοσίευση σχολίου