Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Φτιάχνοντας το δικό σας χώμα

Η οργανική ουσία που περιέχει το χώμα παίζει πολύ σημαντικούς ρόλους.  Βοηθά τη δομή του, τη συγκράτηση των θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος, τη μετατροπή των χημικών λιπασμάτων χάρη στους μικροοργανισμούς που περιέχει, σε ενώσεις εύκολα αφομοιώσιμες από το φυτό και δημιουργεί περιβάλλον φιλικό για την ανάπτυξη των φυτών.

imagesCAM9PZEJΗ σπουδαιότερη όμως προσφορά της είναι η παροχή στα φυτά θρεπτικών στοιχείων, απαραίτητων για την ανάπτυξη τους, γεγονός όμως που με τον καιρό οδηγεί στην εξάντληση του χώματος. Αν, επιπλέον, λάβουμε υπόψη μας ότι τα ελληνικά εδάφη, είναι φτωχά, ο εμπλουτισμός τους κρίνεται απαραίτητος.

Επειδή η οργανική ουσία είναι ακριβή στο εμπόριο, μπορούμε εύκολα και οικονομικά να την δημιουργήσουμε μόνοι μας χρησιμοποιώντας τα φυτικά υπολείμματα του κήπου μας. dcw2026Ποια είναι αυτά; Κομμένη χλόη, φύλλα, υπολείμματα από κλαδέματα και οτιδήποτε βγάζουμε από τον κήπο εκτός από αρρωστα φυτά. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και ορισμένα οργανικά σκουπίδια της κουζίνας μας, όπως φύλλα λαχανικών, φίλτρα καφέ, σακουλάκια τσαγιού, τσόφλια αυγών, φλοιό κρεμμυδιών και φρούτων. Προσοχή ΔΕΝ χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ περιττώματα από ζώα, ψωμί και κόκκους δημητριακών,μέρη ψαριού ή κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα,λίπη, λάδι ή λαδερά φαγητά.

Η διαδικασία είναι η εξής:  Σε ένα απόμερο μέρος του κήπου μας σκάβουμε ένα λάκκο εμβαδού 1-2 τ.μ. και βάθους μισού μέτρου. Κατασκευάζουμε γύρω – γύρω ένα συμπαγή φραχτεί από ξύλο, ώστε το συνολικό ύψος να είναι περίπου ένα μέτρο, και στο μέσο βάζουμε όρθιο ένα πλαστικό σωλήνα γεμάτο τρύπες. compost00-128Στην τάφρο αυτή τοποθετούμε σε στρώσεις τα παραπάνω υλικά, προσθέτοντας κατά περιόδους και λίγο χώμα, από αυτό που βγάλαμε. Όταν η κατασκευή γεμίσει με τα φυτικά υλικά ( γεγονός που θα αργήσει σχετικά), σκεπάζουμε με πλαστικό και αφήνουμε για μια περίοδο φροντίζοντας κάθε τόσο να βρέχουμε ελαφρά. Στο εσωτερικό του μείγματος θα αναπτυχτούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενώ από τον σωλήνα τι κρύες ημέρες θα βγαίνουν ατμοί.

imagesCA91FWLLΑυτή είναι η περίοδος της χουμοποίησης και διαρκεί περίπου 6 μήνες. Όταν περάσει αυτό το διάστημα, βγάζουμε το μείγμα που κατασκευάσαμε και το στρώνουμε στο κήπο μας ανακατεύοντας το με το χώμα.

kuopio-4Επίσης θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και τους ειδικούς κάδους κομποστοποίησης που κυκλοφορούν στο εμπόριο καθώς και έναν αρκετά μεγάλο απλό κάδο όπου θα ρίχνετε μόνο τα παραπάνω υλικά.

Καλή επιτυχία!!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου