Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Ιούλιος


decorative-sun_17-301125156Με καύσωνα μπαίνει ο Ιούλιος και τα φυτά σας θα ταλαιπωρηθούν όσο κι εσείς.

Εσείς οπλιστείτε με υπομονή γιατί καύσωνας είναι θα περάσει και προστατέψτε τα φυτά σας από τον καυτό ήλιο και τη ζέστη. Καθώς ο Ιούλιος είναι παραδοσιακά ο πιο ζεστός μήνας του χρόνου και επισήμως η αρχή των διακοπών για αρκετούς από μας, προγραμματίστε το πώς θα ποτίζονται τα φυτά σας όσο εσείς θα ταξιδεύετε στο απέραντο γαλάζιο.

Ο καλός κηπουρός βέβαια έχει να σας προτείνει μερικά τρυκ/«πατέντες» αυτόματου ποτίσματος, αν όμως λείψετε για μεγάλο διάστημα καλό θα είναι να επιλέξετε κάποια λύση με πιο μακροχρόνια αποτελέσματα. Ο κήπος σας θα είναι ολάνθιστος αυτό το μήνα, φωτογραφήστε τον. Επίσης, ειδικά αν καλλιεργείτε λαχανικά, σημειώστε στο ημερολόγιό σας (αυτό που συζητούσαμε όλο το χειμώνα) τις ημερομηνίες που τα λαχανικά άνθισαν και έβγαλαν τον πρώτο καρπό καθώς και το πότε άνθισαν τα ετήσια φυτά που ξεκινήσατε από σπόρους την άνοιξη. Ολες αυτές οι πληροφορίες θα είναι θησαυρός για το σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς. Σε γενικές γραμμές, οι δουλειές αυτού του μήνα είναι λίγες. Βασική προτεραιότητά σας είναι η προσαρμογή του ποτίσματος στις καιρικές συνθήκες και η συνηθισμένη συντήρηση των φυτών.

Φυτά στο μπαλκόνι


Λόγω της έντονης ζέστης φροντίστε να προστατέψετε τα φυτά σας από stone-flower-door_13865063τον καυτό ήλιο. Αν έχετε τέντες, κρατήστε τις κατεβασμένες για όσες μέρες η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ακόμα και τα φυτά που αγαπούν και αντέχουν τον ήλιο, θα ταλαιπωρηθούν αφάνταστα από τόσο υψηλές θερμοκρασίες.
Μετακινήστε τις γλάστρες σε γωνίες που προστατεύονται από τον μεσημεριανό ήλιο τουλάχιστον για όσες μέρες διαρκεί ο καύσωνας.
Ποτίζετε συχνότερα, τις πολύ ζεστές ημέρες κάποιες γλάστρες πιθανόν να χρειαστούν καθημερινό πότισμα. Πάντα να ελέγχετε την επιφάνεια του χώματος πριν ποτίσετε.
Ψεκάζετε/καταβρέχετε συχνά τα φυτά σας νωρίς το πρωί ή το απόγευμα. Μην καταβρέχετε τα φυτά την ώρα που τα βλέπει ο ήλιος (εκτός αν υπάρχει ειδικός λόγος όπως ο τετράνυχος) γιατί τα φύλλα τους μπορεί να καούν.
Ελέγχετε συχνά και προσεκτικά τα φυτά σας, κυρίως στα νέα βλαστάρια και στην κάτω πλευρά των φύλλων έτσι ώστε να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε έγκαιρα βλαβερά έντομα όπως η μελίγκρα, τα κοκκοειδή και οι κάμπιες. Δυστυχώς αυτά τα έντομα επανακάμπτουν γιʹ αυτό επαναλάβετε τους ψεκασμούς αμέσως μόλις εντοπίσετε το πρώτο σύμπτωμα.


garden-pruning-work-vector_34-51641Με την ζεστή και ξηρή ατμόσφαιρα εμφανίζεται και ο πολύ βλαβερός τετράνυχος (μοιάζει με ιστό αράχνης που τυλίγει τα φρέσκα φυλλαράκια και τα ξεραίνει). Ο τετράνυχος μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο φυτό σε λίγες μόλις ημέρες και επιτίθεται κυρίως (αλλά όχι μόνο) σε τριανταφυλλιές και γιασεμί. Αντιμετωπίστε τον άμεσα (με φάρμακο από τα φυτώρια) γιατί θα επεκταθεί και σε άλλα φυτά σας, ακόμα και σε εκείνα που θεωρούμε ως πολύ ανθεκτικά στις ασθένειες και τα έντομα. Και ο τετράνυχος συχνά υποτροπιάζει άρα και σʹ αυτή την περίπτωση επαναλάβετε τους ψεκασμούς.
Για να περιορίσετε την πιθανότητα εμφάνισης του τετράνυχου, μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα που έχουν συγκεντρωθεί στις γλάστρες και κυρίως ξεριζώστε τα αγριόχορτα που μπορεί να έχουν φυτρώσει γύρω από το φυτό σας. Επίσης, φροντίστε να αυξήσετε την υγρασία, ψεκάζοντας/καταβρέχοντας τα φυτά σας το μεσημέρι.
Στα φυτά που ανθοφορούν αυτή την περίοδο, κόβετε τα λουλούδια που μαραίνονται πριν σποριάσουν, για να ενισχύσετε την παραγωγή νέων μπουμπουκιών.
a-plant_21187557«Κορφολογήστε» τα ετήσια ανθοφόρα όπως οι πετούνιες, για να διορθώσετε την άνιση ανάπτυξή τους και να κάνετε το σχήμα τους πιο συμπαγές.
Επίσης «κορφολογήστε» τα χρυσάνθεμα ώστε να προετοιμάσετε το σχήμα που θα έχουν όταν ανθοφορήσουν το φθινόπωρο.
Μην κάνετε βαθύ κλάδεμα αυτή την εποχή.
Προς το τέλος του μήνα αρχίστε να μαζεύετε σπόρους από τα ετήσια για να τους χρησιμοποιήσετε την επόμενη άνοιξη.
Αν καλλιεργείτε αρωματικά για τη μαγειρική σας (δυόσμο, βασιλικό, άνηθο, κ.λ.π.), κόβετε τις κορυφές πριν βγάλουν λουλούδια για να ενισχύσετε την ανάπτυξη νέων βλασταριών. Αν αποξηραίνετε τέτοια αρωματικά για να τα χρησιμοποιήσετε το χειμώνα, αρχίστε να τα μαζεύετε από τώρα.

Φυτά στον κήπο


Ελέγχετε συχνά και προσεκτικά τα φυτά νεασας, κυρίως στα νέα βλαστάρια και στην κάτω πλευρά των φύλλων έτσι ώστε να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε έγκαιρα βλαβερά έντομα όπως η μελίγκρα, τα κοκκοειδή και οι κάμπιες. Δυστυχώς αυτά τα έντομα επανακάμπτουν γι΄αυτό επαναλάβετε τους ψεκασμούς αμέσως μόλις εντοπίσετε το πρώτο σύμπτωμα.
Με την ζεστή και ξηρή ατμόσφαιρα εμφανίζεται και ο πολύ βλαβερός τετράνυχος (μοιάζει με ιστό αράχνης που τυλίγει τα φρέσκα φυλλαράκια και τα ξεραίνει). Ο τετράνυχος μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο φυτό σε λίγες μόλις ημέρες και επιτίθεται κυρίως (αλλά όχι μόνο) σε τριανταφυλλιές και γιασεμί. Αντιμετωπίστε τον άμεσα (με φάρμακο από τα φυτώρια) γιατί θα επεκταθεί και σε άλλα φυτά σας, ακόμα και σε εκείνα που θεωρούμε ως πολύ ανθεκτικά στις ασθένειες και τα έντομα. Και ο τετράνυχος συχνά υποτροπιάζει άρα και σʹ αυτή την περίπτωση επαναλάβετε τους ψεκασμούς.
Για να περιορίσετε την πιθανότητα εμφάνισης του τετράνυχου, μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα που έχουν συγκεντρωθεί και κυρίως ξεριζώστε τα αγριόχορτα που μπορεί να έχουν φυτρώσει γύρω από το φυτό σας. Επίσης, φροντίστε να αυξήσετε την υγρασία, ψεκάζοντας/καταβρέχοντας τα φυτά σας το μεσημέρι.
Στα φυτά που ανθοφορούν αυτή την περίοδο, κόβετε τα λουλούδια που μαραίνονται πριν σποριάσουν, για να ενισχύσετε την παραγωγή νέων μπουμπουκιών.
«Κορφολογήστε» τα ετήσια ανθοφόρα όπως οι πετούνιες, για να διορθώσετε την άνιση ανάπτυξή τους και να κάνετε το σχήμα τους πιο συμπαγές.
Επίσης «κορφολογήστε» τα χρυσάνθεμα ώστε να προετοιμάσετε το σχήμα που θα έχουν όταν ανθοφορήσουν το φθινόπωρο.
Κόψτε τα ξεραμένα λουλούδια από τις πασχαλιές, τα ροδόδεντρα και τις αναρριχώμενες τριανταφυλλιές.
Μην κάνετε βαθύ κλάδεμα αυτή την εποχή.
Αρχίστε να μαζεύετε τους πρώτους καρπούς των φρούτων και των λαχανικών σας.
Αν καλλιεργείτε αρωματικά για τη μαγειρική σας (δυόσμο, βασιλικό, άνηθο, κ.λ.π.), κόβετε τις κορυφές πριν βγάλουν λουλούδια για να ενισχύσετε την ανάπτυξη νέων
βλασταριών. Αν αποξηραίνετε τέτοια αρωματικά για να τα χρησιμοποιήσετε το χειμώνα, αρχίστε να τα μαζεύετε από τώρα.
Προς το τέλος του μήνα αρχίστε να μαζεύετε σπόρους από τα ετήσια για να τους χρησιμοποιήσετε την επόμενη άνοιξη.

Tips για το πότισμα όσο θα λείπετε

ioulios
Στο εμπόριο θα βρείτε άφθονες λύσεις αυτόματου ποτίσματος. Το πιο ασφαλές είναι να επενδύσετε σε ένα καλό σύστημα αυτόματου ποτίσματος το οποίο θα ρυθμίσετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σωλήνα ποτίσματος στον οποίο θα προσαρμόσετε «βρυσάκια» σύμφωνα με το πόσες και πού βρίσκονται οι γλάστρες σας. Στη συνέχεια με ένα χρονοδιακόπτη που θα βάλετε στη βρύση, θα ρυθμίσετε πότε και για πόση ώρα θα ποτίζονται τα φυτά σας. Είναι η ασφαλέστερη λύση και ακόμα κι όταν θα επιστρέψετε, το αυτόματο πότισμα μπορεί να διατηρηθεί ώστε να σας ξεκουράσει ή να ποτίζει ώρες που εσείς λείπετε.
Επίσης στο εμπόριο, υπάρχουν ειδικά πλαστικά σακουλάκια με υφασμάτινα «φυτίλια» που μπορούν να ποτίσουν το φυτό σας για περίπου μία εβδομάδα ανάλογα με τον καιρό και το μέγεθος της γλάστρας. Γεμίζετε τα σακουλάκια με νερό και τα κρεμάτε με τους ειδικούς γάντζους (που υπάρχουν στη συσκευασία) στο πλάι της κάθε γλάστρας. Βάζετε τη μία άκρη του φυτιλιού μέσα στο νερό και την άλλη στο χώμα της γλάστρας ώστε το φυτίλι να μεταφέρει νερό στο χώμα. Παραλλαγές αυτού του συστήματος υπάρχουν πολλές στα καταστήματα, η βασική τους φιλοσοφία όμως είναι η ίδια.
Μαζέψτε τα μεγάλα μπουκάλια των αναψυκτικών. Γεμίστε τα με νερό και φυτέψτε τα με το πώμα προς τα κάτω βαθιά στη γλάστρα σας. Το χώμα θα κλείσει το στόμιο του μπουκαλιού και το νερό θα βγαίνει λίγο λίγο από το μπουκάλι. Όταν τοποθετήσετε το μπουκάλι, ελέγξτε το μετά από λίγο και πάλι. Αν δείτε το νερό να κατεβαίνει γρήγορα και με φυσαλίδες αέρα σημαίνει ότι δεν έχει εφαρμόσει καλά στο χώμα, βγάλτε το και τοποθετήστε το και πάλι από την αρχή. Αυτή η λύση είναι μηδενικού μεν κόστους αλλά ανάλογα με τον καιρό και το μέγεθος της γλάστρας, μπορεί να συντηρήσει τα φυτά σας για 10 ημέρες περίπου.
Για να αυξήσετε την υγρασία στο μπαλκόνι σας, γκρουπάρετε τις γλάστρες ώστε καθώς η υγρασία εξατμίζεται να απορροφάται από τα φύλλα των άλλων φυτών.photo-holidays
Μία επίσης καλή ιδέα, επιπρόσθετα στα παραπάνω, είναι να βάλετε στο κέντρο αυτού του γκρουπ μία φαρδιά λεκάνη (π.χ. ρούχων) την οποία θα γεμίσετε με νερό. Βάλτε μέσα στη λεκάνη την άκρη του λάστιχου ποτίσματος και αφήστε το λίγο ανοιχτό (να στάζει κι όχι να τρέχει) έτσι ώστε να αναπληρώνεται το νερό που θα εξατμίζεται από τη ζέστη. Για λόγους ασφαλείας, αφήστε το νερό να τρέχει μόνο αν λείψετε για λίγες ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση, εκτός από αυτήν του αυτόματου ποτίσματος, φροντίστε να ποτίσετε πολύ καλά τα φυτά σας αμέσως πριν φύγετε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου