Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

95.Φούλι ή μπουγαρίνη ή αράπικο γιασεμί


Πρόκειται για είδος γιασεμιού, αναρριχώμενο και αειθαλές, όπως και τα άδεια του αλλά με πολύ πιο αρωματικά και μεγαλύτερα άνθη. Πολύ διαδεδομένη είναι η ποικιλία “Grand Duke of Toscany”, γνωστή με το όνομα γκραντούκα, η οποία έχει άνθη εξίσου αρωματικά αλλά με πολύ περισσότερα πέταλα. Οι απαιτήσεις και οι φροντίδες τους είναι οι ίδιες.


Φύλλωμα: αειθαλές ή ημιθαλές αν έχει κρύο το χειμώνα.
Άνθη: λευκά και πολύ αρωματικά από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο.
Αντοχή: πολύ μικρή αντοχή στο κρύο, δεν έχει πρόβλημα με τη ζέστη και τους άνεμους. Αρκετά καλή αντοχή στην ξηρασία, αλλά δεν αντέχει στην αλμύρα της θάλασσας. Ευδοκιμεί και σε γλάστρα.
Έδαφος: με καλή αποστράγγιση, πλούσιο σε οργανική ουσία και ελαφρά όξινο. Σε γλάστρα χρησιμοποιούμε “χώμα για οξύφυλλα” όπως οι γαρδένιες κ.λ.π.
Θέση: ημι-σκιερή, ο δυνατός ήλιος χαλάσει την εμφάνιση των φύλλων.
Πότισμα: ποτίζουμε, όποτε στεγνώνει το χώμα, με προσοχή επειδή δεν του αρέσει καθόλου το στάσιμο νερό.
Θρέψη: την άνοιξη κάποιο λίπασμα πλούσιο σε κάλιο, για εντονότερη ανθοφορία.
Φροντίδες: δεν χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνον για την αφαίρεση ξερών κλαδιών. Όμως δεν είναι κακή ιδέα μια φορά στα 3-4 χρόνια, την άνοιξη, να κάνουμε ένα “ξεκαθάρισμα” κλαδιών για να ανανεώνεται η βλάστηση του.
Αντιξοότητες: κοκκοειδή έντομα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου