Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Μετρώντας το χρόνο ……με λουλούδια


Ο ήλιος, τα αστέρια, τα ουράνια σώματα είναι αυτά που δημιουργούν το χρόνο.  Αυτός ρυθμίζει τη ζωή μας.  Η Γη μας και εμείς απλώς τον μετράμε. Με ρολόγια εδώ και λίγες εκατοντάδες χρόνια, με την αλλαγή των εικόνων της φύσης εδώ και εκατομμύρια χρόνια…..
ΑΝΘΙΖΕΙ η αμυγδαλιά και πλησιάζει η άνοιξη….Κάνει μια μωβ έκρηξη η κουτσουπιά  και η άνοιξη έφτασε ήδη. Γεμίζουν άνθη οι πικροδάφνες και πάμε για μπάνιο. Κιτρινίζουν οι μουριές και ο χειμώνας είναι κοντά.
imagesimagesCAERJE56imagesCA49RUWOimagesCAKA7MP9
Το ρολόι της φύσης είναι πολύ πιο έξυπνο από αυτό που έχουμε στο χέρι μας. Η φύση για να σημαδέψει τη χρονική στιγμή λαμβάνει πάντα υπόψη της το γεωγραφικό μήκος και τη θέση του Ήλιου. Εμείς για να είμαστε συνεπείς σε άλλη χώρα πρέπει να αλλάξουμε τη θέση των δεικτών.  Στο γεωγραφικό πλάτος του Μεξικού το αλεξανδρινό για να κοκκινίσει τα φύλλα του τα Χριστούγεννα πρέπει να περάσει ένα διάστημα, όπου η μέρα θα διαρκεί 14 ώρες και η νύχτα 10.. Ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο..

Ο Κάρολος Λινναίος(1707-1778), ο πατέρας της σύγχρονης βοτανολογίας, είδε ότι ύπαρχε μια σταθερότητα στη χρονική στιγμή του 24ωρου που κάποια φυτά ανοίγουν τα άνθη τους. Έτσι συνέλαβε την ιδέα ενός ρολογιού, που δεν θα είχε δείκτες  και η αλλαγή της ώρας θα σημαδευόταν από την άνθηση κάθε λουλουδιού. Με τις γνώσεις που είχε, επέλεξε και έβαλε στη σειρά ειδή φυτών με σταθερή ώρα άνθησης.
Η ενασχόληση του αυτή ίσως ήταν ένα παιχνίδι, ίσως ο τρόπος να εντυπωσιάσει κάποιον πλούσιο χρηματοδότη της εποχής.. Μελετώντας πάντως το ανθικό ρολόι του Λινναίου διαπίστωσα πως η άνθηση κάποιων φυτών συμπίπτει πραγματικά π.χ. το μπουζί, ένα αγριολούλουδο των ακτών ανθίζει μετά τις 12 το μεσημέρι, η καλέντουλα τις πρωινές ώρες, το νυχτολούλουδο όταν πέσει ο ήλιος για τα καλά, ο άλυσσος  μεταμεσονύκτια. Σύμπτωση;  Η φύση ξέρει καλυτέρα…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου