Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Το γιασεμί…..στο στήθος σου


Μόνο που ακούμε το όνομά του το μυαλό μας πάει στο γλυκό άρωμά του τα ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα. Προέρχεται από την Κίνα και κάποιες από τις ποικιλίες του ταξίδεψαν σε εμάς από τις Αραβικές χώρες για να μας δώσουν μία γεύση από τις χίλιες και μία νύχτες. Αν και ήρθε από τόσο μακριά έχει γίνει ένα από τα πιο συνηθισμένα φυτά των ελληνικών κήπων αλλά και απαραίτητο συμπλήρωμα στα μπαλκόνια μας.
Τα πιο γνωστά είδη εδώ στην χωρά μας έχουν λευκά και πολύ ευωδιαστά άνθη(κοινή ονομασία ρυγχόσπερμο - λατινική Rynchospermum jasminoides), ενώ κάποια αλλά είδη, παρότι έχουν πλούσια άνθιση, από κίτρινα έως κόκκινα, ωστόσο είναι άοσμα.
Το φύλλωμά του που είναι σκούρο πράσινο καλύπτει τους φράχτες ή τις πέργκολες στους κήπους και τα μπαλκόνια μας με γυαλιστερά σαρκώδη φύλλα ενώ τα πανέμορφα λευκά, ροζ ή κίτρινα λουλουδάκια του που μοιάζουν με αστέρια ομορφαίνουν τις αυλές και μας χαρίζουν αυτή την τόσο χαρακτηριστική μυρωδιά.

Περιποίηση – Φροντίδα
Εύκολο στη φροντίδα του ακόμα και για τον πιο άπειρο «κηπουρό», είναι το ιδανικό φυτό για τον κήπο αλλά και τη γλάστρα. Αν και πρόκειται για αναρριχητικό φυτό που φτάνει και ξεπερνάει το ύψος των 10 μέτρων στον κήπο, αν ο χώρος σας είναι μικρός, με το κατάλληλο συχνό κλάδεμα, μπορείτε να το διατηρήσετε εύκολα σε μορφή θάμνου ή να ελέγξετε το μέγεθός του προσαρμόζοντάς το στο χώρο που έχετε στη διάθεσή σας.
Το γιασεμί χρειάζεται θέση ηλιόλουστη, ζεστή. Αν αυτό δεν είναι εφικτό δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι αυτό της φωτογραφίας.


Το γιασεμί αντέχει στην ξηρασία, όμως να το ποτίζετε τακτικά τις ζεστές περιόδους του χρόνου, ιδιαίτερα αν το καλλιεργείτε σε γλάστρα. Επιβιώνει εύκολα σε όλους τους τύπους εδαφών.
Η ανθοφορία του ξεκινά με τις πρώτες ζεστές ημέρες της άνοιξης στις αρχές Μαΐου και διαρκεί δυστυχώς για ένα μήνα το πολύ….Όταν είναι σε πλήρη άνθιση μοιάζει σαν νύφη στολισμένη!!

Αρχιτεκτονική τοπίου
Φυτέψτε το γιασεμί σε σημεία που είναι κοντά σε πόρτες, παράθυρα ή σε διαδρόμους ώστε κάθε φορά που θα περνάτε από δίπλα του να μπορείτε να χαίρεστε το άρωμά του. Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι χρειάζεται θέση ηλιόλουστη. Μπορεί να αναρριχηθεί πολύ εύκολα πάνω σε περιφράξεις με συρματόπλεγμα, ανά 2-3 μέτρα και σε 5 χρόνια το πολύ θα έχει καλυφτεί όλη η επιφάνεια. Αν έχετε υπομονή το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει και χωρίς κόπο, θα κάνει την δουλεία του από μόνο του.

Πιθανά προβλήματα
Στην χωρά μας το πιο συνηθισμένο είναι αυτό με τα λευκά ευωδιαστά άνθη (το ρυγχόσπερμο), αειθαλές, παρόλα αυτά όμως όταν αρχίζει η νέα βλαστητική περίοδος την άνοιξη κάποια φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν
Δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες, εκτός από τον τετράνυχο, θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα αν δείτε τα φύλλα στις κορυφές κυρίως των φρέσκων κλαδιών αλλά και τα λουλούδια να μαραίνονται και να κολλάνε μεταξύ τους. Αν κοιτάξετε λίγο πιο προσεκτικά θα δείτε ότι τυλίγονται από έναν πολύ λεπτό ιστό αράχνης. Πάρτε δραστικά μέτρα γιατί η εικόνα αυτή μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το φυτό σας πολύ-πολύ γρήγορα.
Κόψτε ένα τμήμα από το προσβεβλημένο φυτό και δείξτε το σε κάποιον ειδικό ώστε να σας προμηθεύσει με το κατάλληλο φάρμακο και χρησιμοποιείστε το ακολουθώντας με πολλή προσοχή τις οδηγίες χρήσεως.
Φροντίστε με αγάπη το γιασεμί σας, δεν σας ζητάει πολλά . . . θα σας την ανταποδώσει κρατώντας σας συντροφιά για πολλά χρόνια με τη σκιά του και το γλυκό του άρωμα….

                                 
γιασεμί

4 σχόλια:

Μαργαρίτα είπε...

Καλημέρα! Εχθές αγόρασα ένα γιασεμί και δηλώνω άπειρη κηπουρός!
Το έβαλα σε βεράντα, σε ψηλό όροφο η οποία όμως δεν έχει πολύ ήλιο, αν δεν κάνω λάθος βορεινή:s
Λες να ξεραθεί; Όταν χρειαστεί κλάδεμα, πως κλαδεύω; Κόβω τα πάνω πάνω; Τι πρέπει να προσέξω;
Καλό σαββατοκύριακο!

Καραβιώτου Στέλα είπε...

Όλοι είναι άπειροι κανείς δεν γεννήθηκε με πείρα.....Το γιασεμι θέλει ήλιο, τουλάχιστον 5-6 ώρες. Δεν θα αναπτυχθεί πολύ στην γλαστρα, θελει εδαφος, κλαδεμα δεν θελει γιατι είναι αναρριχωμενο

Unknown είπε...

Καλημερα..3 χρόνια προσπαθώ στο έδαφος αλλάζοντας σημείο κκαθε φορά είχα το ίδιο αποτέλεσμα..μου χαλούσε...πέρσι το έβαλα σε πιθάρι πριν λίγες μέρες σαν να μου στεναχωρεθηκε..Κ τα φίλα του άρχισαν να κοκκινιζουν..τι μπορώ να κάνω??

Καραβιώτου Στέλα είπε...

Ποιο γιασεμι εχετε? Το ρυγχοσπερμα για παράδειγμα αναπτυσεται τελεια μονο στο εδαφος.

Δημοσίευση σχολίου