Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Βασικές αρχές για τον σχεδιασμό ενός κήπου 2


Τι ανάγκες σας καλύπτει ο κήπος;

Θα πρέπει να αποφασίσετε ποιος είστε και τι περιμένετε από ένα κήπο. Όχι μόνο η προσωπικότητα σας ,αλλά και οι σωματικές δυνατότητες, η οικονομική σας κατάσταση, το οικογενειακό περιβάλλον, τα σχέδια σας για το μέλλον και στα σίγουρα το παρόν, πρέπει να ληφθουν σοβαρά υπόψη.

Εάν π..χ. είστε νευρικοί θα μπορείτε να χαλαρώνεται σε ένα ειδυλλιακό κήπο ή να ξεδίνετε με εργασίες και τη συντήρηση.
Εάν όμως είστε πολυάσχολοι , κουρασμένοι ή ηλικιωμένοι και δεν μπορείτε να συνεισφέρετε στη συντήρηση ή στις εργασίες, τοτε πρέπει να προτιμήσετε έναν κήπο με μηδενικές ή καθόλου απαιτήσεις.
Εάν έχετε παιδιά ή σας αρέσει να καλείτε φίλους πρέπει να συμπεριλάβετε, χώρο για παιχνίδι και συγκεντρώσεις . Ακόμα και σε μικρούς κήπους αυτά εύκολα συνδυάζονται.
Φυσικά υπολογίστε και τη χρόνο διαμονής στο σπίτι. Εάν έρχεστε μόνο σαββατοκύριακα οι λίγες μέρες το χρόνο, πάλι πρέπει να προτιμήσετε έναν κήπο που θα είναι υπέροχος και χωρίς τις δίκες σας παρεμβάσεις.
Πριν κάνουμε οποιαδήποτε φύτευση και σχεδιασμό, θα κάνετε μια καλή βόλτα στη γύρω περιοχή. Καταγράψτε τα είδη. Τα φυτά είναι εκεί χιλιάδες χρονιά και ξέρουν το κλίμα. Το καλύτερο είναι να φυτεύετε ότι φύεται στη γύρω περιοχή.
Αν πάλι δεν θέλετε να πάρετε τους δρόμους και τα βουνά παρατηρώντας την βλάστηση, σκεφτείτε το εξής: από ποια ειδή είναι σπαρμένη η χωρά μας από άκρη σε άκρη εδώ και χιλιάδες χρόνια; Από ελιές και πεύκα φυσικά….Αυτά τα δυο ειδή ταιριάζουν σε κάθε κήπο, από μινιμαλιστικό μέχρι κλασικό. Η επιτυχία φύτευσης τους είναι σίγουρη και οι απαιτήσεις τους ελάχιστες. Έξαλλου η ελιά μετά από 5 χρόνια θα σας δώσει και λαδάκι, το δικό σας olive%203λαδάκι!!!      
Από πεύκα, επειδή υπάρχουν πολλές ποικιλίες η πιο κατάλληλη για κήπο είναι η λεγόμενη κουκουναριά, έχει από μονή της πολύ ωραία κόμη, στρογγυλή, χωρίς να χρειαστεί ποτέ να την κλαδέψετε!!!!
Σκηνές της ελληνικής φύσης
Βέβαια μπορείτε να αγνοήσετε την πραγματικότητα και να κάνετε ότι θέλετε. Έξαλλου πρέπει να ζήσουν και τα φυτώρια. Υπάρχουν ωραιότατα ξενικά ειδή, τα όποια ερχόμενα στην χωρά μας, λογά διαφορετικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν αναπτύσσουν και ασθένειες, με άσχημα επακόλουθα και στα υπόλοιπα φυτά μας. Όποτε πριν αγοράσετε, σκεφτείτε το.
Προσοχή και στη συντήρηση. Όσο πιο εξωτικό το φυτο, τόσο πιο απαιτητική και ακριβής η συντήρηση του. Για αυτόν τον λόγο είναι σίγουρο ότι θα χαλάσει σε μια μικρή απροσεξία ή από έντονα καιρικά φαινόμενα. Σκεφτείτε καλά πριν φυτεύσετε φυτά ξένα ως προς το μικροκλίμα της περιοχής σας.


Προσοχή στο μπουλντουζιέρη…εννοώ ότι πρέπει να προσέξετε τι χώμα έχετε στον κηπο σας.
Όταν φτιάχνατε το σπίτι πιθανόν να είχατε ένα οικόπεδο με εξαιρετικό χώμα. Δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο, τώρα να είναι πουλημένο σε κάποιον άλλο κήπο, ενώ ο κήπος σας σε βάθος ένα μετρό έχει σκεπασμένα μπάζα -που κάποιος άλλος πλήρωσε για να πεταχτούν σε ειδικούς ελεγχόμενους χώρους.
Πιθανότερο όμως είναι το επιφανειακό χώμα να είναι το φτωχό και ακατάλληλο χώμα που έβγαλαν για να κάνουν τα θεμέλια και η πλέον οικονομική λύση ήταν απλά να το παρατήσουν και να φύγουν. Προσοχή λοιπόν στους συνεργάτες, υπάρχουν αρκετοί εξαιρετικοί και άλλοι όχι και τόσο. Επίσης όταν καταφέρνετε χαμηλές τιμές να θυμάστε ότι υπάρχει λόγος που δίνουν χαμηλές τιμές. Τελικά δεν είναι απίθανο να είστε εσείς ο υπεύθυνος της κατάστασης.
Υπάρχει κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε πριν αρχίσει το χτίσιμο. Είναι γνωστό οτι το καλύτερο τμημα του εδάφους, αυτό δηλ. που περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά βρίσκεται μέχρι τα πρώτα 20 εκ. βάθους περίπου.  Οταν έρθουν τα σκαπτικά μηχανήματα στο χώρο και πριν αρχίσει η εκσκαφή, θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε κάπου το <<καλό>> χώμα και να τα ξαναπλώσουμε στον κήπο, όταν η οικοδομή ολοκληρωθεί και το οικόπεδο έχει καθαριστεί απο τα μπάζα.
                              olive%203olive%203olive%203olive%203

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου