Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Χρυσάνθεμο: το χρυσάφι που ανθίζει

 

growing-chrysanthemumsΤα χρυσάνθεμα, που στην χώρα μας ανθίζουν γύρω στα μισά του φθινόπωρου, είναι γνωστά και με την λαική ονομασία «Αγιοδημητριάτικα», γιατί την ημέρα της γιορτής του Άγιου Δημήτριου γεμίζουν  ανθοπωλεία και βάζα με χρώμα και άρωμα. Η πλούσια ανθοφορία και το χαμηλό κόστος του, το έχουν κάνει αγαπητό όσο και προσιτό στον καθένα.

Ο πρόγονος του χρυσάνθεμου είναι άγνωστος. Κατάγεται από την Κινά αλλά είναι ίσως το ευρύτερο καλλιεργημένο φυτο σε πολλές χώρες. Στην Ιαπωνία μάλιστα θεωρείται σαν εθνικό φυτο.

ChrysanthemumsDirectΤα φυτά έχουν την τάση να πάρουν μέγεθος θάμνου και αν αφαιθούν ακλάδευτα παίρνουν ένα όμορφο, συμμετρικό σήμα. Το φύλλωμα τους έχει ανοιχτό πράσινο χρώμα και αναδίδουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά με το τρίψιμο τους, παρόμοια με αυτή που έχουν τα άνθη του αν και θεωρούνται άοσμα. Σίγουρα όμως κάνεις δεν επιλεγεί τα χρυσάνθεμα για το άρωμα τους.

Οι ποικιλίες διαφοροποιούνται από το ύψος ή το μέγεθος των λουλουδιών τους: υπάρχουν ποικιλίες που δεν ξεπερνούν σε ύψος τα 15 εκ. και τα λουλούδια τους δεν είναι μεγαλύτερα των 2,5 εκ. Υπάρχουν όμως και άλλες με ύψος 120 εκ. και άνθη μεγάλα, σχεδόν 30 εκ. Σε όποια ποικιλία όμως και αν ανήκουν χρειάζονται μια ηλιόλουστη, άνετη θέση για να αναπτυχτούν. Επίσης αγαπούν τα ήπια δροσερά κλίματα. Τα χρυσάνθεμα είναι φωτοευαίσθητα, αρχίζουν να παράγουν μπουμπούκια καθώς μικραίνουν οι μέρες και μεγαλώνουν οι νύχτες. Purple%20Chrysanthemums_xl

Αγαπά τα πλούσια αργιλώδη εδάφη αν και μπορεί να μεγαλώσει σε οποιαδήποτε καλό χώμα κήπου. Χρειάζεται συχνό και γενναιόδωρο πότισμα κυρίως την εποχή της ανάπτυξης του και ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός. Η λίπανση παρέχεται σε υγρή μορφή την άνοιξη, στην περίπτωση που το φυτο διατηρείται σαν πολυετές.

chrysanthemums vΣυνήθως όμως μετά την ανθοφορία τα φυτά της γλάστρας πετιούνται από τους ιδιοκτήτες τους, για να αντικατασταθούν με καινούργια. Αν αντί να πεταχτούν φυτευτούν σε προστατευμένο σημείο κάποιου κήπου, έχουν πολλές πιθανότητες να επιβιώσουν και να ανθοφορήσουν και την επομένη περίοδο.

Τα χρυσάνθεμα πολλαπλασιάζονται με σπόρους και μοσχεύματα την άνοιξη. Και οι δυο είναι εύκολες μέθοδοι, αλλά το φυτο θα χρειαστεί 1-2 χρόνια για να ανθοφορήσει.

chrysanthemum3Το μεγάλο μειονέκτημα του φυτού είναι η ευαισθησία του σε αρρώστιες. Πολλά έντομα και πολλές ασθένειες είναι ικανά να εξαφανίσουν το αγαπημένο σας χρυσάνθεμο. Άλλες από αυτές αντιμετωπίζονται και άλλες όχι. Η γνώμη ενός ειδικού σίγουρα είναι πολύτιμη. Εκτός από τις ασθένειες και τα έντομα τα χρυσάνθεμα έχουν ‘’ειδικά προβλήματα’’, που με απλή φροντίδα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Φύλλα που πέφτουν

Αυτό οφείλεται στο ανεπαρκές πότισμα. Το χρυσάνθεμο αγαπά την υγρασία και ακόμα και μια μικρή περίοδος ξηρασίας το αναγκάζει να χάνει τα φύλλα του κυρίως τα χαμηλά.

Σύντομη ανθοφορία

Το φυτο βρίσκεται σε πολύ ζεστό σημείο. Θερμοκρασίες άνω των 35 C είναι δυσάρεστες για το φυτο. Τα μπουμπούκια ανοίγουν γρήγορα, ενώ τα λουλούδια μαραίνονται και πέφτουν.

Δεν ανοίγουν τα μπουμπούκια

Σίγουρα δεν δέχεται αρκετό ηλιακό φως. Μετακινήστε το φυτο σε ένα πιο φωτεινό σημείο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου