Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Ρεναγκούλα–Νεραγκούλα–Renunculus asiaticus

 

5547961711_de4b91e25bΦορτωμένες με άνθη σαν τριαντάφυλλα, οι νεραγκούλες κάνουν το ντεμπούτο τους νωρίς την άνοιξη και μπορούν, ανάλογα με την εποχή φύτευσης, να προσφέρουν τα άνθη τους ως το καλοκαίρι.  Θα τις βρείτε σε διαφορές ποικιλίες, με μονά ή διπλά άνθη στις αποχρώσεις του κίτρινου, πορτοκαλί, ροζ και κόκκινου.

Το κύριο σώμα των φυτών, που αποτελείται από τα φύλλα, δεν ξεπερνά σε ύψος τα 10 εκ. αλλά τα άνθη του φτάνουν τα 30 – 40 εκ ύψος ή και περισσότερο..Τα άνθη αυτά που χρησιμοποιούνται ευρέως σε συνθέσεις, μη διστάσετε να τα κόψετε και να τα βάλετε σε ανθοδοχείο.

                      Εδαφικές απαιτήσεις

0125406Οι νεραγκούλες μπορούν να αναπτυχτούν σε μεγάλη ποικιλία εδαφικών μειγμάτων. Ωστόσο προτιμήστε ένα μείγμα με χώμα κήπου, τύρφη και λίγο ποταμίσια άμμο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα τυποποιημένα εδαφικά μείγματα για βολβώδη φυτά που κυκλοφορούν στην αγορά. Για να δημιουργήσετε συνθήκες καλής αποστράγγισης, πριν τοποθετήσετε το εδαφικό μείγμα στην γλάστρα ή τους κονδύλους στις τρύπες στον κήπο, ρίξτε λίγη άμμο.

                    Ποτέ να τις φυτέψω;

ranunculus_asiaticus6

Η εποχή φύτευσης των κονδύλων αρχίζει αρχίζει από τα μέσα φθινόπωρου και τελειώνει στις αρχές του χειμώνα. Θα πρέπει να τοποθέτησε το μυτερό μέρος των κονδύλων προς τα κάτω και το βάθος φύτευσης πρέπει να είναι διπλάσιο από το ύψος των κονδύλων.

 

P1010015_800x600Βασική προϋπόθεση για πλούσια ανθοφορία είναι να φυτέψετε τις νεραγκούλες σε ηλιόλουστη θέση.  Γεγονός που σημαίνει ότι θα τις βλέπει ο ήλιος 7 έως και 10 ώρες κάθε ημέρα.  Από την στιγμή που τα πρώτα άνθη ξεπροβάλλουν οι νεραγκούλες δεν χρειάζονται πολλές φροντίδες. Ελαφρύ σκάλισμα μια φορά κάθε δέκα περίπου μέρες, λίγο μόνο πότισμα – όταν το χώμα αρχίζει να στεγνώνει – και μικρή ποσότητα λιπάσματος για βολβώδη φυτά. Καλό θα είναι να μην αφήνετε τα άνθη να μαραθούν πάνω στα φυτά, αλλά να τα κόβετε όταν ανοίξουν τελείως.

6227-ranunculus-asiaticus-pryskyrnik-1Όταν η ανθοφορία τους τελειώσει,μπορείτε είτε να βγάλετε από το έδαφος τους κονδύλους και να τους φλέξετε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος είτε να τους αφήσετε στο χώμα.  Στην πρώτη περίπτωση θα έχετε τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσετε τα φυτά σας διαιρώντας τους κονδύλους. Αν τους αφήσετε στο έδαφος, θα πρέπει να μείνουν απότιστοι καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

                                  Ασθένειες

ranunculus_asiaticus_flowerΕπειδή οι νεραγκούλες απειλούνται συχνά από διαφόρους μύκητες προσπαθήστε να μην βρέχετε κατά το πότισμα τα φύλλα τους. Αν διαπιστώσετε ότι έχουν προσβληθεί, απομακρύνετε τη γλάστρα από τα αλλά φυτά και συμβουλευτείτε ένα γεωπόνο για τους τρόπους αντιμετώπισης.

Αν πάλι παρατηρήσετε προσβολή από αφίδες σε νεαρούς βλαστούς και μπουμπούκια καταπολεμήστε με το κατάλληλο εντομοκτόνο.

                        Αρχιτεκτονική τοπίου

ranunculus_field

Η νεραγκούλα είναι πολύ συμπαθητικό και αξιόλογο φυτο, γιατί ανθίζει άφθονα και συνέχεια και δεν έχει ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες.

 

imagesCALS9T9K

Φυτεύεται στην πρώτη ή δεύτερη σειρά των ανθώνων του κήπου και μπορεί να συγκαλλιεργηθει με αλλά χειμερινοεαρινα βολβώδη ή ετήσια φυτά άνοιξης.

Φυτευόμενο σε απλή ή διπλή γραμμή δημιουργεί ωραία ανθικά πλαίσια ( μπορντούρες)

Φυτευόμενες ομαδικά σε χλοοτάπητες, δημιουργούν ζωηρές και εντυπωσιακές χρωματικές αντιθέσεις.

 

ranunculus

Τέλος τα άνθη κομμένα και τοποθετημένα σε ανθοδοχεία, δίνουν ωραίες ανθοδέσμες και διατηρούνται για αρκετό χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου