Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Πώς να ποτίζω τον κήπο μου;

Η αυτόματη άρδευση μειώνει το κόστος νερού.

drop_dropΣτις αρχές του 21ου αιώνα και περισσότεροι από 1 δις. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Ο πλανήτης μας περιβάλλεται από 71% νερό και δυστυχώς μόνο το 0,1% είναι πόσιμο.  Υπάρχει σοβαρή κρίση των υδάτων και θα το δούμε σύντομα και στην Ελλάδα. Γι αυτό θεωρείται απαραίτητη απαραίτητη η εγκατάσταση ενός αυτόματου συστήματος άρδευσης, γιατί μπορεί να μειώσει το κόστος του νερού.

Στο πότισμα με το χέρι καταναλώνεται πολύ νερό και δεν μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό, όσο το αυτόματο πότισμα. Προστατεύει σημαντικά τα φυτά σας και το διαμορφωμένο χώρο σας.

6122900Το κόστος της εγκατάστασης, είναι ένα μικρό μέρος του συνολικού κόστους διαμόρφωσης του χώρου. Στο μπαλκόνι ή στον κήπο, το σύστημα αυτόματου ποτίσματος, αποτελεί την εγγύηση, ότι τα φυτά σας θα ποτίζονται επαρκώς όλο το χρόνο.

Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου σας, αυξάνει την αξία του ακίνητου σας, περίπου κατά 20%, συμφώνα με εκτιμητές ακίνητων και το μικρό αρχικό κόστος θα αποσβηστεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

filesΔημιουργήστε έναν όμορφο κόσμο γύρω σας. Το πότισμα με το χέρι καταπονεί τα φυτά και είναι αναπόφευκτο το κιτρίνισμα του γρασιδιού σε κάποιες περιοχές. Το αυτόματο πότισμα αναβαθμίζει την αισθητική ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου σας. Πυκνό, πράσινο και υγιές γρασίδι, φυτά με έντονα χρώματα και πλούσια, ζωηρά δέντρα θα σας καλωσορίζουν καθημερινά.

Κερδίστε χρόνο και αφιερώστε τον στο σπίτι και την οικογένεια σας.

Το πότισμα με το χέρι βέβαια, λειτούργει σε κάποιο βαθμό, όμως παράλληλα σπαταλά το χρόνο σας. Η καλύτερη ώρα είναι να ποτίζετε λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, κάτι που για του περισσότερους, είναι πολύ δύσκολο, αφού ο καθημερινός τρόπος ζωής μας δεν το επιτρέπει. Εάν  σας αρέσει να ασχολείστε με τον κήπο, ο χρόνος σας θα είναι αποδοτικότερος κλαδεύοντας θάμνους ή φυτεύοντας νέα φυτά. 01

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία αρδευτικών προϊόντων στην αγορά. Τα ποιοτικά προϊόντα χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και ποτίζουν πιο αποτελεσματικά κι έτσι αποφεύγονται οι κιτρινίλες  στο γρασίδι και τα ξερά φυτά. Οι καλές εταιρίες συνήθως, υποστηρίζουν τα προϊόντα τους με εγγύηση 3 ή 5 ετών.

Συμβουλές εξοικονόμησης νερού.

Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα. Μεγάλο μέρος του νερού δεν θα απορροφηθεί ποτέ.

02Κάποια ποσότητα νερού χάνεται επειδή αποστραγγίζεται λογω πολύ γρήγορου ποτίσματος και κάποια ποσότητα εξατμίζεται σε εκτεθειμένα εδάφη που δεν έχουν στρώμα από σάπια φύλλα, για την συγκράτηση της υγρασίας. Η μεγαλύτερη σπάταλη νερού, ωστόσο, οφείλεται στο υπερβολικό και συχνό πότισμα.

Αντί να ποτίζεται 15 λεπτά συνεχώς, επιλέξτε να ποτίζετε τρεις φορές την ημέρα από 5 λεπτά τη φορά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το νερό μουλιάζει το έδαφος, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα, την απορροή.

Προσπαθήστε να ποτίζετε μεταξύ 5 π.μ. και 10 π.μ. όταν ο ήλιος είναι χαμηλά, οι άνεμοι είναι ασθενείς και οι θερμοκρασίες χαμηλές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επιφάνειες των φύλλων έχουν την ευκαιρία να στεγνώσουν στην διάρκεια της ημέρας, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών μυκήτων και διατηρώντας το νερό χάρη στην μειωμένη εξάτμιση. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ακροβασία μικρής γωνίας σε περιοχές όπου ο άνεμος αποτελεί σημαντικό παράγοντα.

aftomato%20potismaΤο πότισμα των φυτών το βράδυ δεν συνίσταται διότι οι επιφάνειες των φύλλων μπορεί να παραμείνουν υγρές στη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που αποτελεί αίτια εμφάνισης ασθενειών μυκήτων. Το πότισμα το μεσημέρι είναι καλύτερο για τα φυτά, αλλά κακό για το λογαριασμό της ύδρευσης λογω της απώλειας νερού από την εξάτμιση. Ωστόσο, σε περίπτωση καύσωνα, είναι καλυτέρα να μην ποτίζετε καθόλου κατά την διάρκεια της ημέρας, διότι μπορεί να “βράζει” το νερό μέσα στα φύλλα του γρασιδιού. Αν ποτίσετε με καύσωνα την ημέρα, πρέπει να ποτίσετε πολύ!!!!

Ποτίζετε μόνο ότι μεγαλώνει. Αποφύγετε το πότισμα πεζοδρόμιων και ιδιωτικών οδών.

Ένα σωστό ακούσιο εκτοξευτήρα πρέπει να ψεκάζει μεγάλα σταγονίδια νερού, αντί μιας λεπτής νέφωσης η όποια εξατμίζεται γρηγορότερα ή παρασύρεται από τον αέρα.

Διαιρέστε την αυλή σας σε χωριστές λωρίδες άρδευσης. Καταυτόν τον τρόπο, το γρασίδι μπορεί να ποτίζεται χωριστά και συχνότερα σε σχέση με τα αλλά φυτά όπως θάμνοι και τα δέντρα.ardeytika-systimata-3-sm

Κάνετε έλεγχο του συστήματος άρδευσης τουλάχιστον μια φορά το μηνά για να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν σωστά. Μια βουλωμένη κεφαλή ή μια κομμένη γραμμή μπορούν να φέρουν χάος στον κήπο σας και στον λογαριασμό του νερού. Ξεπλένετε με νερό τα φίλτρα του συστήματος, που μπορεί να είναι ευάλωτα σε αποφράξεις από ξένα σωματίδια.

Λάβετε υπόψη τη βροχή. Προσαρμόστε το σύστημα άρδευσης ανάλογα με τις αλλαγές των εποχών και των καιρικών συνθηκών. Ή ακόμη καλύτερα, τοποθετήστε έναν αισθητήρα που ανιχνεύει αυτόματα την βροχή και σας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεστε το πολύτιμο δώρο της φύσης χωρίς να το πληρώσετε..

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου