Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Ηλιοτρόπια

 

359335040_893d6bf987     Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια αρχαία νύμφη με το όνομα Λευκοθόη.


Η Αφροδίτη, λοιπόν, έκανε τον Ηλιο να ερωτευτεί τη Λευκοθόη και να γράψει στα παλιά του τα παπούτσια τις υπόλοιπες γυναίκες που τον γυρόφερναν. Για να την πλησιάσει ο Ηλιος μεταμορφώθηκε στη μητέρα της και της είπε να διώξει τις φίλες της για να της πει ένα μυστικό. Της εξομολογήθηκε τον έρωτά του κι εκείνη ενέδωσε. Όταν το έμαθε ο πατέρας της διέταξε να τη θάψουν ζωντανή! Helianthus_whorlΟπως κι έγινε. Η Λευκοθόη πέθανε. Και, σύμφωνα με τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου, η κοπέλα μεταμορφώθηκε σε φυτό που ακολουθεί πιστά όσο κανένα άλλο την πορεία του Ηλιου, κάθε μέρα, στρέφοντας αργά-αργά το κεφάλι του όσο εκείνος λάμπει αδιάφορα από πάνω του. Το γνωστό μας ηλιοτρόπιο, λοιπόν...

Ινδιάνικος μύθος από το Μεξικό
Στα πολύ παλιά χρόνια, ζούσε μια πολύ όμορφη ινδιάνα, η οποία ήταν τρελλά ερωτευμένη με τον Ήλιο. Κάθε πρωί, από την ώρα που ανέτειλε, μέχρι την ώρα που έδυε, καθόταν και τον κοιτούσε με πάθος, λέγοντας του λόγια αγάπης.
"Αχ! Ήλιε μου", του έλεγε, "έλα σε παρακαλώ λίγο πιο κοντά μου! Άσε με να σε χαρώ!" αλλά ο Ήλιος απλά συνέχιζε το ταξίδι του στον ουρανό.
Εκείνη όμως δεν το έβαζε κάτω, οπότε κάποια στιγμή ο Ήλιος λύγισε μπροστά στη δύναμη της αγάπης της και της λέει: "Μα δεν μπορείς να με αντέξεις. Αν έρθω πιο κοντά, θα σε κάψω!"Durbanville_Sunflower_by_John_Wilkinson
"Δεν πειράζει!" του είπε εκείνη, "Σ'αγαπώ τόσο πολύ, που για μια στιγμή μαζί σου, θα έδινα και τη ζωή μου!"
Έτσι ο Ήλιος, κατέβηκε από τον ουρανό και της έδωσε ένα φιλί. Την ίδια στιγμή εκείνη γινόταν στάχτη.
Ο Ήλιος ξανανέβηκε στον ουρανό και συνέχισε το αιώνιο ταξίδι του, ενώ εκεί που έπεσαν οι στάχτες, φύτρωσε ένα λουλούδι, το ηλιοτρόπιο, που από τότε κοιτάει πάντα τον Ήλιο.

Κάποιοι μελετητές της φυσικής ιστορίας αναφέρουν ότι η καλλιέργεια του ηλιοτρόπιου χρονολογείται από το 3000 π.Χ. Λέγεται, επίσης, σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ότι οι πιθανότεροι πρώτοι καλλιεργητές του ηλιοτροπίου ήταν ιθαγενείς Ινδιάνοι από τον Καναδά και το Μεξικό και ότι, μάλιστα, το θεωρούσαν ιερό φυτό. Ισπανοί εξερευνητές, γύρω στο 1500, το μετέφεραν στην Ισπανία όπου μέσα σε λίγα χρόνια ο ηλιόσπορος έγινε ένα από τα αγαπημένα σνακ των Ισπανών.Οσο περνούσαν τα χρόνια η καλλιέργεια του ηλίανθου εξαπλωνόταν ολοένα και περισσότερο στις μεσογειακές χώρες αλλά και στην Ευρώπη, τη Ρωσία του 18ου αι. και την Κίνα.


467px-Vincent_Willem_van_Gogh_127

 

 

Το τοπίο της νότιας Γαλλίας και ιδιαιτέρως της imagesΠροβηγκίας ήταν αυτό που το 1888 ενέπνευσε τον Βαν Γκογκ. Επινοεί μία ιδιαίτερη τεχνική των στροβιλισμάτων με το πινέλο ενώ στους πίνακές του κυριαρχούν έντονα χρώματα όπως κίτρινο, πράσινο και μπλε, με χαρακτηριστικότερο δείγμα τη σειρά «Ηλιοτρόπια».

 

Δεν υπάρχει πιο καλοκαιρινό λουλούδι από τον ηλίανθο, το λουλούδι του ήλιου. Οι ηλίανθοι είναι πανεύκολοι στην περιποίηση και εντυπωσιακοί, ιδανικά ετήσια φυτά για το δικό μας κλίμα. Πανέμορφες οι νάνες ποικιλίες, τεράστιες και νόστιμες οι βρώσιμες ποικιλίες. Οι νάνες ποικιλίες που φτάνουν μέχρι τα 40 εκατοστά σε ύψος είναι κατάλληλες για γλάστρες και για τον κήπο ενώ οι βρώσιμες που ξεπερνούν το 1 μέτρο σε ύψος πρέπει να φυτεύονται αποκλειστικά στον κήπο. Το χρώμα των λουλουδιών είναι φυσικά κίτρινο αλλά με τη βοήθεια της επιστήμης, τα χρώμα των διακοσμητικών ηλίανθων ξεκινά από το απαλό κίτρινο και φτάνει μέχρι το καφέ ή το κόκκινο. Τα λουλούδια είναι ιδανικά για το βάζο και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Κόβετε τα λουλούδια νωρίς το πρωί ώστε να είναι φρέσκα και πριν τα βάλετε στο βάζο, τοποθετήστε τους μίσχους τους σε ένα δοχείο με πολύ ζεστό νερό ώστε ο αέρας να φύγει από τους δίαυλους του μίσχου και στη συνέχεια το δροσερό νερό του βάζου να μπορεί να φτάσει μέχρι το λουλούδι και να το διατηρήσει ακόμη περισσότερο χρόνο. Οπως άλλωστε δηλώνει και το όνομά τους, θέλουν άφθονο απευθείας ηλιακό φως για να αναπτυχθούν. Ανθίζουν όλο το καλοκαίρι αλλά θα καταστραφούν με τα πρώτα κρύα.

imagesCATJD5B7 Ο βλαστός στρέφεται προς το φως και αφήνει την ανθοταξία να λάβει τη μέγιστη ποσότητα ηλιακού φωτός. Μια φυτική ορμόνη, η οξίνη, η οποία συγκεντρώνεται στα σκιερά μέρη, επιτρέπει την επιμήκυνση των φυτικών κυττάρων συγκριτικά με τις περισσότερο φωτεινές περιοχές, οι οποίες παρουσιάζουν μικρότερη συγκέντρωση οξίνης. Έτσι ο βλαστός του ηλιόσπορου, καθώς και άλλων φυτών, κάμπτεται προς τη μεριά του Ήλιου ή μιας άλλης φωτεινής πηγής. Όταν το φυτό ωριμάσει, τα φυτικά κύτταρα του βλαστού γερνάνε και η ανθοταξία γίνεται πιο βαριά, οπότε ο βλαστός δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος για να τη στρέψει προς το φως. Κάμπτεται λοιπόν προς τη μία πλευρά, μην μπορώντας να ακολουθήσει την πορεία του Ήλιου.

Φροντίδα


Ποτίζετε αραιά καθώς οι ηλίανθοι ευδοκιμούν σε ζεστά και ξηρά κλίματα όπως το δικό μας και πάντα αδειάζετε το νερό που περισσεύει στο πιατάκι της γλάστρα. Στον κήπο φροντίστε το έδαφος να έχει καλή αποστράγγιση. Το ιδανικό χώμα για τους ηλίανθους θα πρέπει να είναι ελαφρύ, ελαφρά όξινο έως αλκαλικό. Λιπαίνετε τους διακοσμητικούς ηλίανθους με ένα λίπασμα γενικής χρήσης, κάθε 15 περίπου ημέρες. Μην λιπαίνετε την βρώσιμη ποικιλία, αν χρειάζεται χρησιμοποιήστε μόνο ζωϊκής προέλευσης κοπριά.


EIKONA BLOG_

Φυτέψτε τους σπόρους μόλις περάσει ο κίνδυνος παγετού και η θερμοκρασία ανέβει στους 15 βαθμούς περίπου. Οι σπόροι του ηλίανθου είναι προτιμότερο να φυτεύονται απευθείας στο σημείο που θέλετε να αναπτυχθούν γιατί δεν τους αρέσει η μεταφύτευση. Επίσης, καθώς οι σπόροι που φυτρώνουν παράγουν μεγάλα βλαστάρια ίσως να είναι δύσκολο να τους βγάλετε από το δοχείο για να τους μεταφυτεύσετε. Προτιμάτε να τους φυτεύετε σε σειρές, 2‐3 σπόρους μαζί και καθώς θα αναπτύσσονται αραιώστε τους κρατώντας το φυτό που σας φαίνεται πιο γερό. Στο σκούρο κέντρο του λουλουδιού αναπτύσσονται οι σπόροι, μόλις το λουλούδι ξεραθεί κόψτε το και στη συνέχεια μαζέψτε τους σπόρους του για την επόμενη χρονιά. Αν δεν σκοπεύετε να μαζέψετε σπόρους, κόβετε τα λουλούδια μόλις αρχίσουν να μαραίνονται ώστε να ενισχύσετε την παραγωγή νέων λουλουδιών.

Φωτοτροπισμός

Με τον όρο φωτοτροπισμός, (phototropism), χαρακτηρίζεται η κίνηση μερών ενός φυτού, κατά την ανάπτυξή του, προς την κατεύθυνση του ερεθίσματος του φωτός. Η κίνηση αυτή, που προκαλείται από την άνιση ανάπτυξη του φυτού, οφείλεται κυρίως στη διαφορά πυκνότητας της αυξίνης, (auxin) του φυτού. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΛΟΓια παράδειγμα τα περισσότερα σπέρματα όταν βλαστάνουν χαρακτηρίζονται ως "θετικά φωτοτροπικά" και αναπτύσσονται προς το μέρος με τον περισσότερο φωτισμό. Επειδή όμως υπάρχει μεγαλύτερη προσότητα της αυξίνης στο σημείο που φωτίζεται λιγότερο, τούτο έχει ως συνέπεια ν΄ αυξάνεται εκεί το φυτό περισσότερο και έτσι να γέρνει ο βλαστος προς το φως.
Αντίθετα των βλαστών οι ρίζες του φυτού χαρακτηρίζονται "αρνητικά φωτοτροπικές" όπου και αναπτύσσονται μακριά από τα ερεθίσματα του φωτός.

 

                    Τα Ηλιοτρόπια της Κασσάνδρας

Για περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες για την  όμορφη Κασσάνδρα πατήστε στο Kassandra-halkidiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου