Για μα επιτύχετε ένα λειτουργικό εξωτερικό περιβάλλον να θυμάστε ότι όλα είναι θέμα σωστού σχεδιασμού και προγραμματισμού.
Βλέπετε τα δέντρα, οι μάντρες, το γκαζόν, οι κατασκευές στον κήπο δεν είναι ...καναπέδες, για να αποφασίσετε ξαφνικά που και πως τα θέλετε, να τα τοποθετήσετε όπου και όπως θέλετε όποια στιγμή το θέλετε κι αν δεν σας αρέσουν απλά να τα ....μετακομίσετε! Αυτό θα ήταν τραγικό και για τα φυτά αλλά και για σας όταν θα συνειδητοποιήσετε ότι χάνετε άσκοπα χρήματα. Κανόνας πρώτος, τα φυτά δεν μετακινούνται!
Ας αρχίσουμε από κάτω αποφασίζοντας για το υλικό που θα χρησιμοποιήσετε για εδαφοκάλυψη.
Ο χλοοτάπητας είναι απαραίτητο στοιχείο σχεδόν σε κάθε κήπο. Καλύπτει μεγάλες και γυμνές επιφάνειες, συγκρατεί κεκλιμένα εδάφη και παράγει οξυγόνο. Είναι το μόνο φυτικό στοιχείο πάνω στο οποίο μπορούμε να πατήσουμε, να κυλιστούμε, να ξαπλώσουμε (δοκιμάστε το) και να παίξουμε με τις ώρες χωρίς να πάθει απολύτως τίποτα. Οι επιλογές που έχουμε είναι δυο : ο έτοιμος χλοοτάπητας και η σπορά.
Τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα
1. Εάν το έδαφος έχει αγρωστώδη, πολυετή ζιζάνια, ραντίζουμε με Gliphosate, Roundap, Maestro κ.ά. Περιμένουμε περίπου 15 μέρες μέχρι η δραστική ουσία να επηρεάσει ολοκληρωτικά τις ρίζες και επαναλαμβάνουμε σε περίπτωση αναβλάστησης. Επίσης προσέχουμε το χώμα που αγοράζουμε να μην έχει κονδύλους κύπερης.
2. Ρίχνουμε επιφανειακά λίπασμα με αυξημένες μονάδες φώσφορου καθώς και άμμο, αν έχουμε αργιλικό έδαφος (κόκκινο χώμα). Φρεζάρουμε σε βάθος 15 εκ αναμειγνύοντας έτσι και το λίπασμα με το έδαφος.
3. Κάνουμε την τελική ισοπέδωση με τσουγκράνα, έτσι ώστε να βγάλουμε τυχόν πέτρες ή χαλίκια και καλό είναι να κάνουμε μια ισοπέδωση με κύλινδρο, ειδικά αν το έδαφος είναι φερτό.
4. Τοποθετούμε το σύστημα αυτομάτου ποτίσματος. Εδώ θέλει μεγάλη προσοχή!! Αν δεν έχετε τις γνώσεις και την εμπειρία μην το τολμήσετε καν….Το αποτέλεσμα θα είναι άκρως άκρως απογοητευτικό!!! Εμπιστευτείτε έναν ειδικό τουλάχιστον μόνο για την τοποθέτηση του αρδευτικού και μην κάνετε τσιγκουνιές πάνω σε αυτό γιατί θα αποζημιωθείτε για πάντα. Αν πιστεύετε πάλι ότι θα ποτίζετε το γρασίδι σας με το λάστιχο, ε τότε, πρώτον έχετε λεφτά για πέταμα μια και το νερό που θα ξοδέψετε είναι περισσότερο και δεύτερον είστε υπερβολικά αργόσχολος για να κάθεστε με ένα λάστιχο στο χέρι όλη μέρα. Εφόσον τοποθετήσατε το σύστημα του αυτομάτου ποτίσματος θα προσέξετε το ύψος των εκτοξευτήρων να είναι περίπου 2-3 εκ πάνω από το έδαφος, έχετε υπόψη σας ότι θα τοποθετηθεί και ο έτοιμος χλοοτάπητας από πάνω. Τώρα αν το έδαφος είναι υπερβολικά ξερό ποτίζουμε μερικές μέρες πριν σε αρκετό βάθος, αλλά προσοχή την ώρα της τοποθέτησης το έδαφος ΔΕΝ πρέπει να είναι λασπωμένο.
5. Αρχίζουμε την τοποθέτηση από τη πλευρά που είναι πιο μακριά και προσέχουμε για την καλή εφαρμογή της κάθε λωρίδας με την διπλανή της, ώστε να μην μένει καθόλου κενό αλλά και μην πατεί η μια λωρίδα πάνω στην άλλη.
6. Κόβουμε τα τελειώματα, αυτά που περισσεύουν με ένα μαχαίρι, κατά προτίμηση με δόντια. Εάν πάλι τοποθετούμε τον χλοοτάπητα σε έδαφος με μεγάλη κλήση, τον στερεώνουμε με μικρά ξυλινα πασαλλάκια.
7. Ποτίζουμε ελαφρά κάθε 10-20 εκ. χλοοτάπητα ιδιαίτερα αν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Για τον λόγο αυτό καλό είναι η εργασία τοποθέτησης να γίνεται τις δροσερές ώρες της ημέρας. Στην συνέχεια πατάμε τον τάπητα με έναν αρκετά βαρύ κύλινδρο, για να γίνει όσο το δυνατό καλύτερη εφαρμογή με το έδαφος. Ποτίζουμε πολύ και διατηρούμε τον χλοοτάπητα πολύ βρεγμένο, εάν χρειαστεί και 4-6 φορές την ημέρα. Μετά από 2 εβδομάδες αρχίζουμε να ποτίζουμε κανονικά, ανάλογα με τη θερμοκρασία που επικρατεί.
Σε πόσο χρόνο μπορεί να πατηθεί; Σε διάστημα 15 περίπου ημερών, όσο χρειάζεται για να μεγαλώσουν οι ρίζες του και να ενωθούν με το έδαφος.
Ποια εποχή γίνεται η εγκατάσταση του; Σχεδόν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου αρκεί οι θερμοκρασίες να μην υπερβαίνουν τους 40 βαθμούς το καλοκαίρι και το χειμώνα να είναι εκεί κοντά στο μηδέν.
Σε πόσο χρόνο πρέπει να γίνεται η διάστρωση του; Αυτό εξαρτάται πάλι από την εποχή. Αν πρόκειται για καλοκαίρι από την ώρα της μεταφοράς η τοποθέτηση πρέπει να γίνει το αργότερο σε 15 ώρες, διότι υπάρχει κίνδυνος καθώς ο έτοιμος χλοοτάπητας είναι τυλιγμένος σε λωρίδες να μουχλιάσει ή και να «ανάψει». Τις πιο κρύες μέρες μπορεί να τοποθετηθεί ως και 36 ώρες αργότερα.
Πόσα τετραγωνικά μέτρα χρειάζονται; Για τον υπολογισμό της επιφάνειας που θα χρειαστείτε δείτε εδώ
Σπορά χλοοτάπητα
Ακολουθούμε τα βήματα 1,2,3 και 4 μόνο που εδώ προσέχουμε το ύψος των εκτοξευτήρων να μην ξεπερνά την επιφάνεια του εδάφους.
5. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι η πιο κατάλληλες εποχές για την σπορά. Την ώρα της σποράς το έδαφος ΔΕΝ πρέπει να είναι λασπωμένο (προσέξτε το αυτό) και να μην φυσά άνεμος.
6. Ανακατεύουμε το σπόρο μας με μυρμηγκοφάρμακο και μυκητοκτόνο εδάφους (ειδάλλως θα τον μεταφέρουν στις φωλιές τους τα μυρμήγκια μέσα σε μια μέρα) και τον απλώνουμε ομοιόμορφα στην επιφάνεια μας.
7. Σκεπάζουμε το σπόρο χτυπώντας τον ελαφρά με μια τσουγκράνα και συμπιέζουμε το έδαφος με κύλινδρο ώστε να γίνει καλή επαφή το εδάφους με το σπόρο.
8. Ποτίζουμε τακτικά τις δροσερές ώρες της ημέρας, κρατώντας το έδαφος πάντα υγρό ως τη φυτρώσει του σπόρου (περίπου 10 ημέρες ανάλογα με το καιρό)
9. Ρίχνουμε μυρμηγκοφάρμακο κάθε μέρα εντοπίζοντας τυχόν φωλιές, ως την φυτρώσει του σπόρου και κάνουμε εφαρμογή μυκητοκτόνου εδάφους κάθε 2-3 μέρες την πρώτη εβδομάδα μετά την φυτρώσει του σπόρου.
10. Όταν ο χλοοτάπητας φτάσει σε ύψος 8-10 εκ., τον κυλινδρώσουμε ελαφρά και την επομένη μέρα τον κουρεύουμε σε ύψος 4-5 εκ.
Σε πόσο χρόνο μπορεί να πατηθεί; Καλό είναι να γίνουν 2-3 κουρέματα, πριν τον πατήσουμε για πρώτη φορά.
Ποια εποχή γίνεται η εγκατάσταση; Η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο όταν οι θερμοκρασίες είναι μεταξύ 15 Κ και το πολύ 30 Κ.
Συντήρηση χλοοτάπητα.
Είτε επιλέξατε τον έτοιμο χλοοτάπητα, είτε την σπορά, το σίγουρο είναι ότι θα καμαρώνετε με ικανοποίηση για το αποτέλεσμα. Για να καμαρώνετε για πολλά χρόνια όμως, ο χλοοτάπητας χρειάζεται και την σωστή συντήρηση και την ορθολογιστική του χρήση.
Σημεία που πρέπει να προσέξετε:
1. Σωστή επιλογή ποικιλίας. Επισκεφτείτε ένα φυτώριο της περιοχής σας και ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής επιλέξτε το κατάλληλο.
2. Επιλογή σωστού εδαφικού υποστρώματος. Το χώμα πρέπει να έχει πάνω από 80% άμμο με εμπλουτισμό οργανικής ουσίας.
3. Προσέχουμε πολύ την ποσότητα του νερού. Χρειάζονται αραιές και σε βάθος αρδεύσεις. Αποφεύγουμε το μεσημεριανό πότισμα το καλοκαίρι ( το βραδινό ή λίγο πριν ξημερώσει είναι το καλύτερο) και τις ώρες με χαμηλή θερμοκρασία το χειμώνα.
4. Η διατροφή του τάπητα είναι μετά την άρδευση, ο σημαντικότερος παράγοντας για την υγεία και την μακροζωία του.
5. Δεν αφήνουμε να μεγαλώσει υπερβολικά έτσι ώστε να γέρνει το φύλλωμα του και ανάλογα με την θεοκρασία κουρεύουμε 4-5 φορές το μηνα το καλοκαίρι και ίσως και καθόλου τον χειμώνα. Τα μαχαίρια της μηχανής πρέπει να είναι καλά ακονισμένα, γιατί διαφορετικά θα προκαλέσουν σημάδια και βλάβη στο φύλλωμα του τάπητα και κατά συνέπεια θα γίνει ευπρόσβλητος στις ασθένειες.
6. Αν εντοπίσετε καφέ μπαλώματα και πουλιά να τρέφονται από τον χλοοτάπητα τότε υπάρχει προσβολή από σταχτογκρι καμπιες. Αυτά τα έντομα μετακινούνται στο ριζικό σύστημα για να μασουλίσουν το γκαζόν σας. Αν εποπτευθείτε την παρουσία τους, αφαιρέστε ένα κομμάτι χλοοτάπητα και μετρήστε τις κάμπιες. Παραπάνω από 5 καμπιες ανά τετραγωνικό μετρό μπορεί να απαιτούν θεραπεία. Οποιαδήποτε επέμβαση και αν κάνετε πρέπει να γίνει τις νυχτερινές ώρες που το έντομο βγαίνει στην επιφάνεια για να τραφεί.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ασθένειες του χλοοτάπητα δείτε εδώ. Καλό είναι βέβαια να συμβουλευτείτε έναν ειδικό και να μην κάνετε εσείς τον εμπειρογνώμονα!!!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου